Zoeken: hol

Ik zoek informatie voor groep:
peuters 1 2 3 4 5 6 7 8 leerkrachten iedereen
  • Plaatje De wonderbare reis van Nils Holgersson
    De wonderbare reis van Nils Holgersson

    Tip van Ollie
    "Op een zondagmorgen in maart stonden zijn ouders klaar om naar de kerk te gaan toen Nils de kamer in kwam. Hij rekte zich uit, ging op de rand van de tafel zitten en wachtte tot zijn ouders zouden vertrekken. Als ze straks weg zijn ga ik mijn vaders jachtgeweer uitproberen, dacht hij." (p. 14) Uit:...

    x
  • Plaatje Eerste jaar, draaien maar!
    Eerste jaar, draaien maar!

    Tip van Valerie
    "De meeste crewleden kende ik al. Op de basisschool was ik niet echt met Lucie omgegaan, maar wist ik wie ze was. Op de middelbare school had ze een totaal nieuwe stijl geadopteerd: de gothic-look. Camiel was een compleet mysterie. Hij was of verlegen, of gewoon stil, want hij zei geen woord. Misschien...

    x
  • Plaatje Heel Holland bakt seizoen 2 kinderbakboek
    Heel Holland bakt seizoen 2 kinderbakboek

    Tip van Noah
    "GEFELICITAART!" (p. 5) Uit: Heel Holland bakt seizoen 2 kinderbakboek / geschreven door Anouk Glaudemans -Van der Krabben.

    x
  • Plaatje Het geschenk van Donkerhol
    Het geschenk van Donkerhol

    Tip van Jasmijn
    "Toen hij haar aankeek, zag hij tranen van trots in haar ogen." (p. 298) Uit: Het geschenk van Donkerhol / geschreven door Kieran Larwood.

    x
  • Plaatje Holiday on sand
    Holiday on sand

    Tip van Elsa
    "'Kijk', zei mijn vader, 'er zitten jongens in de boom.' Mijn moeder ging naast hem staan. 'Verhip', zei ze 'jongens in de boom.'" (p. 1) Uit: Holiday on sand, geschreven door Manon Sikkel.

    x
  • Plaatje Kidnep
    Kidnep

    Tip van Tijn
    "Met een schok gaat Bo rechtop zitten. Hij doet zijn ogen open, maar hij ziet niks. Er zit iets over zijn hoofd..." (p. 7) Uit: Kidnep, geschreven door Karen van Holst Pellekaan.

    x
  • Plaatje Oma Luchtbuks
    Oma Luchtbuks

    Tip van Mirthe
    "Zijn het pillen in een uitdrukstrip met achter op de verpakking een gebruiksaanwijzing, zoals je bij de apotheek krijgt?" (p. 11) Uit: Oma Luchtbuks / geschreven door Barbara Scholten.

    x
  • Plaatje Sherlock Holmes, meesterspeurder
    Sherlock Holmes, meesterspeurder

    Tip van Raf
    "Het was lekker warm in Holmes' huis. James Ryder plofte in een stoel en leek zo uitgeput, dat ik even bezorgd om hem was. 'Voelt u zich wel goed?' James Ryder kreunde. 'U moest eens weten', zei hij. 'We weten alles Ryder. Vertel de waarheid nu maar.'" (p. 108) Uit: Sherlock Holmes, meesterspeurder /...

    x
  • Plaatje Spekkie en Sproet : het geheim van de boswachter
    Spekkie en Sproet : het geheim van de boswachter

    Tip van Bobbie
    "'Ik ben wat vergeten.' 'Huh? Wat dan?' 'Mijn spekkies?' 'En je kunt niet één weekend zonder spekkies.' 'Nee, niet echt, 'zegt Spekkie eerlijk. 'Soms heb ik er echt een nodig. Vooral als ik goed wil nadenken.'" (p. 20) Uit: Spekkie en Sproet : het geheim van de boswachter / geschreven door...

    x
  • Plaatje Spekkie en Sproet en de verborgen code
    Spekkie en Sproet en de verborgen code

    Tip van Saar
    "'Ik heb iets ontdekt ,fluistert ze. 'Achter het behang is iets verstopt!' (p. 29) Uit: Spekkie en Sproet en de verborgen code / geschreven door Vivian den Hollander.

    x
  • Plaatje Spekkie en Sproet: Code rood
    Spekkie en Sproet: Code rood

    Tip van Iris
    "'Ik zorg dat er limonade is,' zegt JP. 'En hopelijk is deze kamer dan helemaal ingericht. Dan kan ik in de buurt laten zien wat voor werk ik doe.'" (p. 15) Uit: Spekkie en Sproet: Code rood / geschreven door Vivian den Hollander.

    x
  • Plaatje Verkeerd verbonden!
    Verkeerd verbonden!

    Tip van Bloem
    "Eerst was ik achterdochtig, maar toen vertelde ze me HET. GEWELDIGSTE. PIPPATASTISCHE. NIEUWS.OOIT." (p. 32) Uit: Verkeerd verbonden! / geschreven door Jennifer L. Holm

    x
  • Plaatje Voetbalgekke meiden
    Voetbalgekke meiden

    Tip van Nina
    "Dus dat ik niet als alle meisjes op turnen wilde, was logisch: dat kwam door een gebrek aan Net Als Iedereen-genen." (p. 27) Uit: Voetbalgekke meiden / geschreven door Barbara Scholten.

    x
  • Plaatje Holi Phagwa
    schooltv.nl
    Holi Phagwa

    Holi Phagwa is een kleurrijke feestdag in Suriname! Iedereen doet mee, of ze nou hindoe, christen of moslim zijn. Iedereen wenst elkaar: Subh holi! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Holi
    schooltv.nl
    Holi

    Aan het eind van de winter vieren de Hindoes het Holifeest. Ze vieren dan de overwinning van de lichte lente op de donkere winter én van het goede op het kwade. Voor de Hindoes is het ook een soort oud en nieuw. Bekijk hier de clip van Schooltv Beeldbank.

    x
  • Plaatje Holi
    missiokids.nl
    Holi

    Holi wordt in bijna heel India gevierd en door alle hindoes over de hele wereld. Lees er over op Missiokids.

    x
  • Plaatje Kinderen vieren Holi-feest met gekleurd poeder
    jeugdjournaal.nl
    Kinderen vieren Holi-feest met gekleurd poeder

    Het feest Holi ken je misschien wel van de kleurenpoeder die mensen naar elkaar gooien. Maar waarom doen mensen dat eigenlijk en wat is het voor feest? In de site van het Jeugdjournaal vind je antwoord op deze vragen. Dit is een bericht van 18 maart 2022.

    x
  • Plaatje Holi Phagwa
    weetwatjeviert.nl
    Holi Phagwa

    Holi Phagwa is het uitbundige feest waarmee hindoes de overwinning vieren van de lente op de winter. En van het goede op het kwade. Lees erover op de site Weet wat je viert.

    x
  • Plaatje Holi Phagwa vieren
    schooltv.nl
    Holi Phagwa vieren

    Flip de Beer mag samen met drie kinderen Holi vieren. Dat is het lentefeest! Ze zingen liedjes en versieren elkaar met mooie kleuren. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het verhaal bij Holi
    schooltv.nl
    Het verhaal bij Holi

    Het verhaal van Prahalad is voor hindoes heel belangrijk. Het laat zien dat het belangrijker is God te aanbidden dan een mens. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Holocaust memorial day
    niod.nl
    Holocaust memorial day

    Op Holocaust Memorial Day worden wereldwijd de slachtoffers van de Holocaust herdacht. Deze herdenkingsdag is in 2005 door de Verenigde Naties uitgeroepen en vindt jaarlijks plaats op 27 januari. Rond 27 januari vinden ook in Nederland diverse activiteiten plaats, waarvan de Nationale Holocaust Herdenking...

    x
  • Plaatje Holografische projecties
    hetklokhuis.nl
    Holografische projecties

    Overleden zangers laten optreden, presentaties geven op meerdere plekken tegelijkertijd of praten met jezelf; het lijkt allemaal vrij onmogelijk maar het kan, met holografische projecties! Dat zijn een soort optische illusies in 3D. Pascal laat zien hoe dat precies werkt. Bekijk deze aflevering van Het...

    x
  • Plaatje Wat zijn holografische projecties?
    schooltv.nl
    Wat zijn holografische projecties?

    Het lijkt alsof er een spook voor je neus zweeft, maar eigenlijk is het gewoon een truc. In attractieparken en grote liveshows wordt steeds vaker gebruikgemaakt van holografische projecties. Met speciale technieken kun je bijvoorbeeld doen alsof er een overleden artiest op het podium staat te zingen....

    x
  • Plaatje Nieuw Hollandse Waterlinie
    hollandsewaterlinies.nl
    Nieuw Hollandse Waterlinie

    De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie van 85 kilometer lang. De linie loopt van Muiden tot aan de Biesbosch en is 3 tot 5 kilometer breed. Ze bestaat uit 45 forten, 6 vestingen, 2 kastelen, 85 mitrailleurkazematten, ruim 700 betonnen schuilplaatsen en kazematten en ruim 100 militaire...

    x
  • Plaatje Er kan er maar één het holotype zijn
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Er kan er maar één het holotype zijn

    Als een bioloog een nieuwe soort ontdekt, beschrijft hij het holotype in een artikel. Maar wat zijn holotypes precies en waar worden ze voor gebruikt? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Nieuwe Hollandse Waterlinie
    waterliniemuseum.nl
    Nieuwe Hollandse Waterlinie

    Op de website van het Waterliniemuseum lees je allerlei weetjes over de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

    x
  • Plaatje Nieuwe Hollandse Waterlinie (WikiKids)
    wikikids.nl
    Nieuwe Hollandse Waterlinie (WikiKids)

    Informatie over de Nieuwe Hollandse Waterlinie uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Wat is er in de Hollandsche Schouwburg gebeurd?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat is er in de Hollandsche Schouwburg gebeurd?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Holenduif
    vogelbescherming.nl
    Holenduif

    Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de holenduif.

    x
  • Plaatje Hollandse Nieuwe
    schooltv.nl
    Hollandse Nieuwe

    Het eten van rauwe haring met uitjes is een typisch Nederlandse delicatesse. Elk jaar wordt de opening van het haringseizoen gevierd op vlaggetjesdag, als de haring vet genoeg is om opgegeten te worden. De Hollandse Nieuwe. Bekijk het filmpje van Jeugdjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is Hollandse Nieuwe?
    schooltv.nl
    Wat is Hollandse Nieuwe?

    Nederlanders eten graag rauwe haring met uitjes. Die wordt gevangen in de Noordzee. Elk jaar wordt de eerste haring van het seizoen voor veel geld geveild. Maar wat is er nu zo bijzonder aan de zogenaamde Hollandse Nieuwe? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is de Hollandse Waterlinie?
    schooltv.nl
    Wat is de Hollandse Waterlinie?

    De Hollandse Waterlinie is één van de meest unieke verdedigingssystemen ter wereld en is onderdeel van UNESCO Werelderfgoed. Het werd aangelegd in de 17e en 18e eeuw. Door middel van sluizen werden grote stukken land onder water gezet om de vijand tegen te houden. Bekijk het filmpje van...

    x
  • Plaatje Werelderfgoed: De Hollandse Waterlinies
    hetklokhuis.nl
    Werelderfgoed: De Hollandse Waterlinies

    Nederlanders zijn goed met water. We gebruiken water ook om ons te verdedigen. Dat doen we met de Hollandse Waterlinies: een systeem dwars door Nederland, dat ons al ooit beschermde door het land tijdelijk te laten overstromen. Tirsa bezoekt de forten, bunkers en kanonnen langs de waterlinie en ontdekt...

    x
  • Plaatje Een hologram in je zak?
    nemosciencemuseum.nl
    Een hologram in je zak?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Wat is een hologram-concert?
    nemosciencemuseum.nl
    Wat is een hologram-concert?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Lang leve typisch hollands
    schooltv.nl
    Lang leve typisch hollands

    Nederlandse muziek is heel populair. Denk maar aan Nick & Simon, André Hazes of onze succesvolle dj’s. Dat was vroeger wel anders! Meester Willem duikt samen met de klas de muzikale geschiedenis van Nederland in. Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is Holi?
    schooltv.nl
    Wat is Holi?

    Met het Holifeest vieren mensen met het Hindoestaanse geloof onder andere het begin van de lente en dat het goede altijd overwint van het kwade. Ze doen dat onder andere door met heel veel gekleurd poeder te gooien. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Sherlock Holmes
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Sherlock Holmes

    Sherlock Holmes is de hoofdpersoon uit de boeken van Sir Arthur Conan Doyle. Sherlock Holmes is een privédetective in Londen. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over hem te weten.

    x
  • Plaatje Holocaust (WikiKids)
    wikikids.nl
    Holocaust (WikiKids)

    Informatie over de Holocaust uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Maak zelf een hologram
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Maak zelf een hologram

    Wist je dat je ook zelf makkelijk een hologram kan maken? Bekijk het filmpje en volg de aanwijzingen op de site van Willem Wever.

    x
  • Plaatje Nationaal Holocaustmuseum
    jck.nl
    Nationaal Holocaustmuseum

    Het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam, het museum over de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland, opent op 11 maart 2024 voor het publiek. Wil je meer weten over dit museum en over wat je daar kunt zien, kijk dan op deze website.

    x
  • Plaatje Vivian den Hollander
    viviandenhollander.nl
    Vivian den Hollander

    Op de site van Vivian den Hollander vind je alles over Vivian en haar boeken.

    x
  • Plaatje Wat was de Holocaust?
    jeugdjournaal.nl
    Wat was de Holocaust?

    Lees de uitleg op de website van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Hoe maken ze een hologram? Wie heeft dat ooit bedacht?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe maken ze een hologram? Wie heeft dat ooit bedacht?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe werkt een hologram?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe werkt een hologram?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waarom wordt Nederland ook wel Holland genoemd?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom wordt Nederland ook wel Holland genoemd?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe komt het dat je hart soms op hol slaat?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe komt het dat je hart soms op hol slaat?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hindoeïsme
    hetklokhuis.nl
    Hindoeïsme

    Het hindoeïsme is zo'n 4000 jaar geleden in India ontstaan. Inmiddels zijn de gelovigen over de hele wereld verspreid. Maurice viert het hindoeïstische feest Holi en legt uit hoe de godsdienst beleefd wordt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Wat is er waar van
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat is er waar van 'de Vliegende Hollander'?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje De holle botten van vogels
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De holle botten van vogels

    De voorouders van vogels, dinosauriërs, hadden ook al holle botten en zij vlogen niet! Wat is nou precies het nut van die holle botten? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis, lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje Kruiswoord-clip Hindoeïsme
    kruiswoord-clip-hindoeisme.yurls.net
    Kruiswoord-clip Hindoeïsme

    Een kruiswoordclip boordevol weetjes over het hindoeïsme. Eerst even printen en dan de vragen beantwoorden en invullen. Succes!

    x
  • Plaatje Hup Holland hup
    nl.wikipedia.org
    Hup Holland hup

    Lees op WikipediA over het voetballied 'Hup Holland Hup'.

    x
  • Plaatje Brief uit Hollanda (boek)
    schooltv.nl
    Brief uit Hollanda (boek)

    Een boek van Lydia Rood. Karim en Karima wonen met hun moeder in het Marokkaanse Rifgebergte. Vader verdient de kost in Nederland, en de kinderen zien hem amper. Moeder heeft epileptische aanvallen, Karim verandert langzaam in een kleine crimineel en zijn zus moet alles doen om het huishouden draaiende...

    x
  • Plaatje Hoe werkt de Vliegende Hollander?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe werkt de Vliegende Hollander?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hollen op hoeven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hollen op hoeven

    Bijna alle grote planteneters zijn hoefdieren. Welke verschillende hoeven en hoefdieren zijn er allemaal? Kijk maar eens op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • x
  • Plaatje Waarom hebben wijnflessen altijd een holle onderkant?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom hebben wijnflessen altijd een holle onderkant?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Drie vragen over de haring
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over de haring

    Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over de Hollandse nieuwe (haring): Wat is Hollandse Nieuwe? Wat is er zo bijzonder aan? Hoe wordt de Nieuwe Haring gepresenteerd? Bkijk het filmpje.

    x
  • Plaatje Rookworst
    hetklokhuis.nl
    Rookworst

    In de winter draaien de rookworstmakers draaien op volle toeren. Waar komt die Hollandse rookworsttraditie toch vandaan? Nienke gaat op bezoek bij ambachtelijke slager John die het hele recept laat zien. In de fabriek doet ze het dunnetjes over, maar dan met twee miljoen worsten per week! Bekijk deze...

    x
  • Plaatje Zeeanemoon
    schooltv.nl
    Zeeanemoon

    Zeeanemonen lijken op kleurige bloemen maar het zijn dieren. Deze dieren horen bij de holtedieren. Binnenin zit een holle ruimte. Holtedieren vangen en verdoven hun prooi met giftige pijltjes. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Joods Monument
    joodsmonument.nl
    Joods Monument

    Het Joods Monument gedenkt de meer dan 104.000 personen die in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog als joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Een website met namen, verhalen en herinneringen.

    x
  • Plaatje Het Achterhuis
    schooltv.nl
    Het Achterhuis

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog moeten veel mensen onderduiken: ze verstoppen zich voor de Duitsers. Ook Anne Frank moet onderduiken. Samen met haar familie zit ze twee jaar ondergedoken in het achterhuis van het bedrijf van haar vader. Het Achterhuis is nu een museum. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis...

    x
  • Plaatje Aparte wijken voor joden
    schooltv.nl
    Aparte wijken voor joden

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden joden steeds meer buitengesloten uit de samenleving. Ze moeten een jodenster dragen en wonen in speciale joodse wijken. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat gebeurde er in Auschwitz en andere kampen?
    schooltv.nl
    Wat gebeurde er in Auschwitz en andere kampen?

    Anne Frank en haar familie komen in 1944 terecht in kamp Auschwitz. De gevangenen moeten dwangarbeid doen en krijgen bijna niets te eten en drinken. Mensen die te zwak zijn om te kunnen werken worden vermoord in de gaskamers. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Deportatie
    verzetsmuseum.org
    Deportatie

    Lees op de website van het Verzetsmuseum over de deportatie van de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

    x
  • x
  • Plaatje Anne Frank
    docukit.nl
    Anne Frank

    Haar dagboek 'Het Achterhuis' is in zo'n 60 talen vertaald. Over de hele wereld kennen mensen haar naam. Scholen en straten zijn naar haar genoemd. Wie was Anne Frank? Hoe komt het dat ze zo beroemd is geworden? Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje Anne Frank in concentratiekamp Bergen-Belsen
    schooltv.nl
    Anne Frank in concentratiekamp Bergen-Belsen

    Wat er is gebeurd met Anne Frank en haar familie nadat ze zijn gearresteerd in het Achterhuis heeft ze niet kunnen opschrijven in haar dagboek. In november 1944 worden Anne en haar zus Margot gescheiden van hun moeder en op transport gezet naar een ander concentratiekamp. In Bergen-Belsen worden de zusjes...

    x
  • Plaatje Anne Frank in doorgangskamp Westerbork
    schooltv.nl
    Anne Frank in doorgangskamp Westerbork

    Wat er is gebeurd met Anne Frank en haar familie nadat ze zijn gearresteerd in het Achterhuis heeft ze niet kunnen opschrijven in haar dagboek. Toch hebben we wel een idee wat er gebeurd is. Het is een vreselijk verhaal dat begint in de zomer van 1944 in Kamp Westerbork. Bekijk het filmpje van Het videodagboek...

    x
  • Plaatje Anne Frank in vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau
    schooltv.nl
    Anne Frank in vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau

    Wat er is gebeurd met Anne Frank en haar familie nadat ze zijn gearresteerd in het Achterhuis heeft ze niet kunnen opschrijven in haar dagboek. Toch hebben we wel een idee wat er gebeurd is. Nadat Anne en haar familie een tijdje gevangen zijn gehouden in Kamp Westerbork, worden ze op transport gezet...

    x
  • Plaatje Canon-pad Anne Frank
    canon-pad-annefrank.yurls.net
    Canon-pad Anne Frank

    In dit canon-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over Anne Frank.

    x
  • Plaatje Na de dood van Anne Frank
    schooltv.nl
    Na de dood van Anne Frank

    In februari 1945 zijn Anne en Margot Frank in concentratiekamp Bergen-Belsen overleden. Anne’s moeder is een maand eerder overleden in het vernietigingskamp van Auschwitz-Birkenau en ook de andere bewoners van het Achterhuis zijn in Duitse kampen omgekomen. Alleen de vader van Anne, Otto Frank,...

    x
  • Plaatje Plus+pad Anne Frank
    plus-pad-annefrank.yurls.net
    Plus+pad Anne Frank

    In dit pluspad (voor kinderen die iets meer aankunnen) bekijk je een filmpje of website en beantwoord je de vragen in het 'raadselstraatje'. Zo kom je veel te weten over Anne Frank.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt Anne Frank
    spreekbeurt-annefrank.yurls.net
    Spreekbeurt Anne Frank

    Op deze pagina vind je handige websites, filmpjes, plaatjes en nuttige tips voor een spreekbeurt over Anne Frank.

    x
  • Plaatje Tijdlijn: Het leven van Anne Frank
    schooltv.nl
    Tijdlijn: Het leven van Anne Frank

    Anne Frank heeft de Tweede Wereldoorlog niet overleefd, maar haar dagboek wel. In ‘Het Achterhuis’ schrijft ze over onderduiken, de oorlog en haar gedachtes en gevoelens. Na de oorlog is haar dagboek wereldberoemd geworden. In deze tijdlijn scroll je door haar leven, van haar geboorte in...

    x
  • Plaatje Webpad Anne Frank
    webpad-annefrank.yurls.net
    Webpad Anne Frank

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over Anne Frank.

    x
  • Plaatje Geologie van Nederland
    geologievannederland.nl
    Geologie van Nederland

    Uitgebreide website over de geologie van Nederland. Uitgelegd wordt hoe Nederland zich door de tijd heen heeft gevormd. Met veel informatie over fossielen, mineralen en zwerfstenen.

    x
  • Plaatje Herinneringscentrum Kamp Westerbork
    kampwesterbork.nl
    Herinneringscentrum Kamp Westerbork

    De mensen die in de Tweede Wereldoorlog naar kamp Westerbork moesten, verbleven daar vaak niet erg lang. Soms maar enkele dagen. Daarna werden ze maar kampen in Oost-Europa gedeporteerd. In het museum van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt over het leven van slachtoffers en overlevenden van...

    x
  • Plaatje Waarom haatte Hitler Joden?
    schooltv.nl
    Waarom haatte Hitler Joden?

    Hitler geeft Joden de schuld van alles wat er niet goed gaat in Duitsland. Er komen steeds meer anti-Joodse maatregelen. Aan het eind van de oorlog zijn er meer dan 6 miljoen Joden door Hitler gedood. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Adolf Hitler
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Adolf Hitler

    Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Adolf Hitler, Duitse dictator die verantwoordelijk was voor de Tweede Wereldoorlog.

    x
  • Plaatje In Westerbork worden 102.000 namen voorgelezen (Jeugdjournaal)
    jeugdjournaal.nl
    In Westerbork worden 102.000 namen voorgelezen (Jeugdjournaal)

    In Westerbork in Drenthe zijn mensen sinds woensdagavond (22 januari 2020) bezig met het voorlezen van 102.000 namen van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Nederland werden weggevoerd en vermoord. Namen van Joden, Sinti en Roma, van volwassenen en kinderen. Het Jeugdjournaal geeft antwoord...

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Joden
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Joden

    Kaat (12 jaar, Amsterdam) wordt niet meer toegelaten in het zwembad of de bioscoop. Ze wordt verplicht om een gele Jodenster te dragen, en ze krijgt een grote J in haar persoonsbewijs gestempeld, zodat ze altijd herkenbaar is. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje Joden worden weggevoerd
    schooltv.nl
    Joden worden weggevoerd

    De joden in Nederland leven voortdurend in angst voor de Duitsers. Sommige families duiken onder om niet opgepakt te worden. Maar honderdduizend Nederlandse joden worden in goederentreinen naar Duitsland weggevoerd en komen nooit meer terug. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt Jodendom
    spreekbeurt-jodendom.yurls.net
    Spreekbeurt Jodendom

    Op deze pagina vind je handige websites, filmpjes, plaatjes en nuttige tips voor een spreekbeurt over het jodendom.

    x
  • Plaatje Drie vragen over de Jodenster
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over de Jodenster

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog een grote gele ster op je kleding dragen, zodat iedereen kon zien dat je Joods was: De Jodenster. Het Jeugdjurnaal geeft in dit filmpje antwoord op drie vragen over de Jodenster. Wat is een Jodenster? Waarom moesten Joodse mensen deze ster dragen? Waarom vonden de nazi's...

    x
  • Plaatje Jodenvervolging
    schooltv.nl
    Jodenvervolging

    Joodse en niet-Joodse Nederlanders leven prima met elkaar samen. Tot Adolf Hitler zegt dat alle ellende in Europa de schuld is van de joden. Joden worden steeds meer buitengesloten. Bekijk het filmpje in Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Joods zijn in de tweede wereldoorlog
    schooltv.nl
    Joods zijn in de tweede wereldoorlog

    Als Adolf Hitler in Duitsland aan de macht komt, krijgen Joden het steeds moeilijker. Ze worden vervolgd en naar werkkampen en concentratiekampen gebracht. Daar komen miljoenen Joden om. Twee Joodse ooggetuigen die de oorlog hebben overleefd, vertellen hoe het was om in onderdrukking te leven. I Bekijk...

    x
  • Plaatje Hoe werden Joodse onderduikers ontdekt?
    schooltv.nl
    Hoe werden Joodse onderduikers ontdekt?

    Van de 28.000 Joodse onderduikers in de Tweede Wereldoorlog worden er 8000 ontdekt en afgevoerd naar concentratiekampen. Ook Anne Frank en haar familie worden gearresteerd. Sommige onderduikers worden verraden door bekenden, die daar geld voor krijgen van de Duitsers. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Werkstukken Kamp Amersfoort
    kampamersfoort.nl
    Werkstukken Kamp Amersfoort

    Wil je een werkstuk schrijven of een spreekbeurt houden over Kamp Amersfoort, dan kun je de informatie op deze site gebruiken..

    x
  • Plaatje Kamp Auschwitz
    schooltv.nl
    Kamp Auschwitz

    Een vernietigingskamp voor 1,5 miljoen joden. De Duitsers willen van de joden af. Daarom brengen ze hen naar zogenaamde concentratiekampen zoals Auschwitz. Daar worden ze ondergebracht in kale barakken en uiteindelijk vermoord. Bekijk het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Spreekbeurtpakket Kamp Westerbork
    kampwesterbork.nl
    Spreekbeurtpakket Kamp Westerbork

    Ga jij een werkstuk over kamp Westerbork maken? Op de webstie vind je een werkstukwijzer, een boekje vol informatie, tips en verhalen. Natuurlijk kun je de werkstukwijzer ook gebruiken voor je spreekbeurt. Met behulp van dit boekje kun je aan je klasgenoten vertellen over de geschiedenis van kamp Westerbork...

    x
  • Plaatje Klikplaat Wordt Gemist
    i.micr.io
    Klikplaat Wordt Gemist

    Deze klikplaat geeft je een inkijk in het leven van joden vóór en tijdens de oorlog. En vertelt het verhaal van anti-joodse maatregelen tijdens de oorlog en hoe die ervaren werden. Deze klikplaat is een onderdeel van de online leeromgeving bij het project Wordt Gemist van het Joods Cultureel...

    x
  • Plaatje Kwallen
    docukit.nl
    Kwallen

    Als de wind uit het oosten waait, spoelen er vaak kwallen aan op het strand. Het zijn glibberige hoopjes. Veel mensen vinden ze vies. Of ze zijn er bang voor, want sommige kwallen kunnen gemeen steken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr....

    x
  • Plaatje Hoe leeft een kwal?
    schooltv.nl
    Hoe leeft een kwal?

    Kwallen zijn zo zacht als gelatinepudding. Ze eten plankton en kunnen niet zwemmen, maar laten zich meedrijven met de stroming in zee. Oorkwallen planten zich op een bijzondere manier voort: bevruchte eicellen dwarrelen neer op de bodem en groeien uit tot poliepjes, die vervolgens uitgroeien tot babykwalletjes....

    x
  • Plaatje Kwallen verhuizen
    schooltv.nl
    Kwallen verhuizen

    Als je kwallen verplaatst, mogen er geen luchtbellen bij komen. Daar gaan ze namelijk van kapot. Elbert moet dus voorzichtig de peuterkwallen bij de volwassenen zetten. Bekijk het filmpje van Tussen Kop en Staart op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Welke kwallen leven er in de Noordzee?
    schooltv.nl
    Welke kwallen leven er in de Noordzee?

    In de Noordzee leven verschillende soorten kwallen. De oorkwal komt het meeste voor. Dit is een doorzichtige kwal met vier roze of witte ringen. Hij kan je niet steken, omdat hij niet door de huid heen komt. Ook de zeepaddenstoel steekt niet. De blauwe haarkwal en de kompaskwal kunnen dit wel, die kan...

    x
  • Plaatje Nationaal monument kamp Amersfoort
    kampamersfoort.nl
    Nationaal monument kamp Amersfoort

    Kamp Amersfoort was in de periode 1941-1945 een verzamelplaats voor meer dan 35.000 gevangenen van de Duitse politie. Het kamp werd volledig gesloopt maar diverse overblijfselen, monumenten en reconstructies herinneren aan deze periode. Kijk op de website voor meer informatie.

    x
  • Plaatje Nationaal monument kamp Vught
    nmkampvught.nl
    Nationaal monument kamp Vught

    Kamp Vught was een van de drie Duitse concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat is een concentratiekamp? En hoeveel gevangenen zaten er in Kamp Vught? Op deze pagina wordt antwoord gegeven op veelgestelde vragen.

    x
  • Plaatje S10
    hetklokhuis.nl
    S10

    Hoe is het leven van een artiest? Sosha loopt mee met supertalent Stien den Hollander, ook wel bekend als S10. S10 is muzikant: ze rapt, zingt en schrijft haar eigen teksten en muziek. Ze werkt veel samen met andere artiesten zoals Kraantje Pappie, Yung Nnelg en Ronnie Flex. In deze aflevering een kijkje...

    x
  • Plaatje Spekkie en Sproet
    kinderboeken.nl
    Spekkie en Sproet

    Spekkie heet eigenlijk Marloes. Maar ze is dol op spekkies, vandaar. Sproet is haar vriend. Hij draagt een kleine, ronde bril en zijn neus zit vol sproetjes. Ze zijn dikke vrienden, dol op avontuur en erg goed in het oplossen van allerlei zaken. Vivian den Hollander schrijft spannende boeken over deze...

    x
  • Plaatje Tweede Wereldoorlog
    tweedewereldoorlog.nl
    Tweede Wereldoorlog

    Website met heel veel informatie over de Tweede Wereldoorlog.

    x
  • Plaatje Canon-pad de Tweede Wereldoorlog
    canon-pad-wo2.yurls.net
    Canon-pad de Tweede Wereldoorlog

    In dit canon-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de Tweede Wereldoorlog.

    x
  • Plaatje Wat gebeurde er tijdens de Tweede Wereldoorlog?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat gebeurde er tijdens de Tweede Wereldoorlog?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Zeeanemonen
    schooltv.nl
    Zeeanemonen

    Anemonen lijken op planten maar zijn familie van de kwal. Ze eten kleine visjes en garnaaltjes en hun mond is het enige gat dat ze hebben dus ook hun poep komt erdoor naar buiten. Bekijk het filmpje van Tussen Kop en Staart op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zeeanemoon en heremietkreeft
    schooltv.nl
    Zeeanemoon en heremietkreeft

    Een heremietkreeft verbergt zijn weke achterlijf in een leeg slakkenhuis. Op het slakkenhuis leeft vaak een zeeanemoon. Met zijn netelcellen jaagt de zeeanemoon de vijanden van de heremietkreeft weg. De zeeanemoon en de kreeft leven in symbiose. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Geoden: keileuke lavabubbels
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Geoden: keileuke lavabubbels

    Geoden zijn holle stenen gevuld met kristallen. Hoe ontstaan deze holle stenen en hoe komen die kristallen daar dan in? Le en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Haring
    schooltv.nl
    Haring

    Hoe komt de Hollandse nieuwe in de winkel? Haring is een typisch Nederlandse lekkernij. De vis wordt gevangen in de Noordzee. Wat gebeurt ermee voor de Hollandse Nieuwe in de winkel ligt? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zo wordt een huis gebouwd
    docukit.nl
    Zo wordt een huis gebouwd

    'In Holland staat een huis, in Holland staat een huis...' Dit is een zinnetje uit een liedje dat al heel oud is. In Nederland staan heel veel huizen. Grote huizen, kleine huizen, flats, villa's en zelfs woonboten. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Joods Museum Junior
    jck.nl
    Joods Museum Junior

    Ontmoet de Joodse familie Hollander in het Joods Museum junior! Vader, moeder en hun drie kinderen beleven elk op hun eigen manier hoe het is om Joods te zijn. In het Joods Museum junior (voorheen Kindermuseum van het Joods Historisch Museum) kan iedereen in huize Hollander zelf ervaren wat belangrijk...

    x
  • Plaatje De Kon-Tiki
    yoleo.nl
    De Kon-Tiki's: School in gevaar (Yoleo)

    Dit boek kun je online lezen op Yoleo.nl of met de Yoleo iPad app. Daar moet je wel voor betalen. Ben je lid van de bibliotheek dan kun je een account aanmaken en gratis boeken lezen op deze site.

    x
  • Plaatje Pretparken
    parkplanet4kids.nl
    Pretparken

    Lees hier alles over de leukste pretparken in binnen- en buitenland. Makkelijk voor een spreekbeurt of werkstuk, of als voorbereiding op een dagje uit, je schoolreisje of de vakantie.

    x
  • Plaatje Zangeres S10 beantwoordt jullie vragen
    jeugdjournaal.nl
    Zangeres S10 beantwoordt jullie vragen

    Verslaggever Milou van het Jeugdjournaal ging bij zangeres S10 langs met jullie vragen! Bekijk het filmpje met het interview op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een filmpje van 8 mei 2022.

    x
  • Plaatje Spekkie en Sproet en de geheimzinnige tekening (Yoleo)
    yoleo.nl
    Spekkie en Sproet en de geheimzinnige tekening (Yoleo)

    Dit boek kun je online lezen op Yoleo.nl of met de Yoleo iPad app. Daar moet je wel voor betalen. Ben je lid van de bibliotheek dan kun je een account aanmaken en gratis boeken lezen op deze site.

    x
  • Plaatje Spekkie en Sproet: paniek op het ijs (Yoleo)
    yoleo.nl
    Spekkie en Sproet: paniek op het ijs (Yoleo)

    Dit boek kun je online lezen op Yoleo.nl of met de Yoleo iPad app. Daar moet je wel voor betalen. Ben je lid van de bibliotheek dan kun je een account aanmaken en gratis boeken lezen op deze site.

    x
  • Plaatje De invoering van de achternaam
    schooltv.nl
    De invoering van de achternaam

    Begin 19e eeuw wordt iedereen in het koninkrijk Holland door de regering van Naopleon Bonnaparte opgeroepen om een achternaam te registreren. Maar niet iedereen beseft dat we deze ingevoerde achternamen twee eeuwen later nog steeds gebruiken… Geschreven en geregisseerd door Niek Barendsen. Bekijk...

    x
  • Plaatje Akoestische gitaar
    schooltv.nl
    Akoestische gitaar

    Gitaren met een holle klankkast en die niet elektrisch versterkt worden, noemen we akoestische gitaren. In de clip van Schooltv.nl zie en hoor je een western of folk-gitaar. Deze akoestische gitaar heeft stalen snaren en een grote klankkast.

    x
  • Plaatje Op zoek naar wilde bijen
    schooltv.nl
    Op zoek naar wilde bijen

    Wilde bijen leven alleen. Er zijn heel veel verschillende soorten, zoals de klokjesbij, de zandbij en de rosse metselbij. De rosse metselbij maakt haar nestjes in een holle rietstengel of een gat in hout. Daar legt ze de eitjes in. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat zijn blaren?
    schooltv.nl
    Wat zijn blaren?

    Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse krijgen veel wandelaars ermee te maken: blaren. Een blaar is een holte tussen verschillende huidlagen, gevuld met bloedplasma. En dat doet pijn! Even met de beentjes omhoog dus, en als het echt niet anders kan: doorprikken maar! Bekijk de Clipphanger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bollywood
    hetklokhuis.nl
    Bollywood

    India is de grootste filmproducent ter wereld. De in Bombay gevestigde studio's staan ook wel bekend als Bollywood. Maar wat is het verschil met de films in Hollywood? En wat leer je op een Bollywooddansschool? In deze aflevering van Het Klokhuis duikt Margreet in de wereld van Bollywood.

    x
  • Plaatje De botersmokkel
    kempen.be
    De botersmokkel

    Kort na de Tweede Wereldoorlog was het prijsverschil tussen Hollandse en Belgische boter zo groot dat er boter werd gesmokkeld. Elena en Adriaan vertellen in het filmpje hoe dat precies ging.

    x
  • Plaatje Burgemeester
    hetklokhuis.nl
    Burgemeester

    Wat doet een burgemeester? Lisa volgt een werkdag van burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere. Ze hollen van bijeenkomst naar vergadering, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Natuurlijk wil Lisa de ambtsketen om, maar wanneer moet de burgemeester nou deze ketting dragen? Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje De das
    docukit.nl
    De das

    Als het 's avonds donker wordt in het bos, komt de das uit zijn hol. Een das is te herkennen aan zijn zwart-wit gestreepte snuit. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 286. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Hoe ziet een dassenburcht eruit?
    schooltv.nl
    Hoe ziet een dassenburcht eruit?

    De das is een nachtdier. Overdag slaapt hij in zijn hol: een burcht. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De didgeridoo
    schooltv.nl
    De didgeridoo

    In Australië hebben ze een bijzonder blaasinstrument. De didgeridoo is een holle boomstam waar je een hele lage toon mee kunt maken. En als je tijdens het blazen inademt door je neus kun je muziek maken zonder te stoppen! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hebben dieren dezelfde rechten als mensen?
    schooltv.nl
    Hebben dieren dezelfde rechten als mensen?

    Mirre wordt door haar vader betrapt als ze een reddingsactie van dieren aan het plannen is. Proefdieren redden in het holst van de nacht is geen goede manier om op te komen voor de rechten van de dieren volgens hem. Is het bevrijden van proefdieren echt de enige oplossing voor het dierenleed? Bekijk...

    x
  • Plaatje Dronevlucht Efteling
    viewpure.com
    Dronevlucht Efteling

    Kijk je er naar uit om weer eens een dagje naar de Efteling te gaan? Heb je zin om te zweven in de Droomvlucht, of te bibberen in de Vliegende Hollander..? Dat kan nu even niet. Maar iedereen die de Efteling mist, kan dit filmpje bekijken. Dan krijg je toch een beetje het 'Efteling gevoel'.

    x
  • Plaatje Floris de Vijfde
    docukit.nl
    Floris de Vijfde

    In 1254 werd Floris de Vijfde geboren. Bij zijn geboorte stond al vast dat hij zijn machtige vader Willem zou opvolgen als graaf van Holland. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 255. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Floris de Vijfde
    schooltv.nl
    Floris de Vijfde

    In de twaalfde eeuw was Ridder Floris de Vijfde graaf van Holland. Ridder werd je niet zomaar. Je moest goed leren vechten met een zwaard en paardrijden. Toen Floris zich bewezen had, werd hij pas echt tot ridder geslagen. Als ridder stichtte hij kastelen als het Muiderslot en ook de Ridderzaal in Den...

    x
  • Plaatje Halloween recepten
    ah.nl
    Halloween recepten

    Maak zelf de engste traktaties, hol een pompoen uit, maak mummieworstenbroodjes of griezelkoekjes. en je bent er helemaal klaar voor Halloween.Trick or treat! Neem snel een kijje op deze site voor recepten en tips.

    x
  • Plaatje Wie is Frans Hals
    franshalsmuseum.nl
    Wie is Frans Hals

    Frans Hals behoort met Rembrandt en Vermeer tot de meest beroemde en vernieuwende schilders van de Hollandse 17de eeuw. Op de site van het Frans Halsmuseum ontdek je allerlei informatei over deze schilder en kun je zijn schilderijen bekijken.

    x
  • Plaatje Hart
    docukit.nl
    Hart

    Het hart is een holle spier. Het pompt het bloed door je lichaam. In het bloed zitten zuurstof en andere voedingsstoffen. Je spieren en organen hebben dat nodig om hun werk te kunnen doen. Het hart zit links in de borstkas, achter de ribben. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind...

    x
  • Plaatje Havik jaagt op konijn
    schooltv.nl
    Havik jaagt op konijn

    Een konijn rent hard weg als hij wordt aangevallen door een havik. De roofvogel probeert hem met zijn scherpe klauwen te pakken, maar het konijn weet te ontkomen. Als hij zijn hol induikt, kan de roofvogel hem niet volgen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waardoor kunnen ijsberen zo goed tegen kou?
    schooltv.nl
    Waardoor kunnen ijsberen zo goed tegen kou?

    De ijsbeer heeft een warme vacht en een dikke speklaag. Zo kan er nauwelijks warmte uit zijn lijf ontsnappen. Ook is de huid van de ijsbeer zwart. Zwart wordt snel warm, zodat hij goed opwarmt. Hij lijkt wit, door de holle haren van zijn vacht. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Junior Eurovisie Songfestival 2023
    junioreurovision.tv
    Junior Eurovisie Songfestival 2023

    Op 26 november 2023 vindt in Nice (Frankrijk) het Junior Eurovisie Songfestival plaats. Wil je meer weten over dit songfestival, neem dan een kijkje op deze Engelstalige site. Sep & Jasmijn vertegenwoordigen Nederland met het liedje Holding on to you.

    x
  • Plaatje Kinderen helpen de politie
    schooltv.nl
    Kinderen helpen de politie

    In de wijk Holtenbroek in Zwolle zijn veel problemen. De politie houdt deze wijk daarom goed in de gaten. Agent Danny krijgt daarbij hulp van kinderen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kindertransporten in de Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    Kindertransporten in de Tweede Wereldoorlog

    Voordat de Tweede Wereldoorlog begint, vertrekken er vanuit Hoek van Holland schepen met Joodse kinderen naar Engeland. Hun ouders willen hiermee voorkomen dat ze worden opgepakt. Voor deze kinderen is een standbeeld gemaakt. Bekijk het filmpje van Jeugdjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Koekjes
    hetklokhuis.nl
    Koekjes

    Hollanders zijn één van de grootste snoepers ter wereld! Gemiddeld eten we maar liefst 4,5 kilo koekjes per persoon per jaar. Dan eten we dus met elkaar zo'n 72 miljoen koekjes en biscuitjes in een jaar! Hoog tijd dat Lisa eens naar de koekjesfabriek gaat om te kijken hoe al dat lekkers...

    x
  • Plaatje Waarom eten we mayonaise bij de patat?
    schooltv.nl
    Waarom eten we mayonaise bij de patat?

    Bijna overal op de wereld eten ze patat. Maar wij Nederlanders zijn de enigen die er het liefst een klodder mayonaise overheen gooien. Of eigenlijk: fritessaus. Janouk legt uit waarom Hollandse frietjes niet zonder mayo kunnen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Snapje? Mits en tenzij
    schooltv.nl
    Snapje? Mits en tenzij

    Mits en tenzij zijn deftige woorden die vaak door elkaar worden gebruikt. Maar wat betekenen ze eigenlijk? Is mits in orde, dan mag je door. Tenzij steekt er een stokje voor! Met dit Snapje? van Dafne Holtland en Rik Elstgeest vergeet je het nooit meer. Bekijk het filmpje van Snapje? op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Natuurfilm: tips en trucs
    hetklokhuis.nl
    Natuurfilm: tips en trucs

    Een natuurfilm maken is lastig. Hoe krijg je de shots die je wilt hebben? De makers van de film 'Holland, natuur in de delta' geven tips. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Ontbijtkoek
    hetklokhuis.nl
    Ontbijtkoek

    Koek happen doen we allemaal wel eens. Maar hoe wordt koek gemaakt? In deze aflevering van Het Klokhuis gaat Margreet naar de fabriek om er achter te komen wat het recept is en de ingrediënten zijn voor echte Hollandse ontbijtkoek.

    x
  • Plaatje O’G3NE
    og3ne.com
    O’G3NE

    Alles weten over de meidengroep O’G3NE? Winnaar van The Voice of Holland 2014 en de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival 2017. Neem een kijkje op deze site.

    x
  • Plaatje Gevallen met paardrijden
    schooltv.nl
    Gevallen met paardrijden

    Vera, Anna en Rosa zitten op paardrijden. Toen een van hun paarden op hol sloeg, raakten alle paarden in paniek en vielen de meisjes van hun paard. Best eng. Bekijk de animatie van 1 Minuutje Natuur op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe komt de lucht in een paprika?
    proefjes.nl
    Hoe komt de lucht in een paprika?

    Paprika's zijn er in verschillende kleuren en vormen. Maar ze zijn altijd hol vanbinnen. Er zit lucht in. Hoe komt die lucht er eigenlijk in? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Hoe worden pitabroodjes gemaakt?
    schooltv.nl
    Hoe worden pitabroodjes gemaakt?

    Pitabroodjes kun je met van alles volstoppen, zoals falafel, groenten of shoarma. Hoe worden pitabroodjes gemaakt en hoe komt het dat er zo’n perfecte holte aan de binnenkant zit? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ratel maar! - Muziekkamer JHM Kindermuseum
    youtube.com
    Ratel maar! - Muziekkamer JHM Kindermuseum

    Een muzikale uitleg door Frank Groothof en de familie Hollander over het joods nieuwjaar; Rosj Hasjana. En verder over de feesten Poerim en Pesach. (Foto: www.jhmkindermuseum.nl)

    x
  • Plaatje Het Rijksmuseum
    docukit.nl
    Het Rijksmuseum

    Mensen over de hele wereld komen naar het Rijksmuseum om de schilderijen van de Hollandse meesters te zien. De collectie van het Rijksmuseum bestaat uit meer dan een miljoen dingen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 339. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Rembrandt van Rijn
    artsalonholland.nl
    Rembrandt van Rijn

    Rembrandt van Rijn is een van de beroemdste Hollandse meesters uit de zeventiende eeuw.Lees hier over zijn leven, zijn schilderstijl en zijn portretten. Je vindt hier ook een overzicht van zijn schilderijen.

    x
  • Plaatje Rembrandt van Rijn
    cultuurarchief.nl
    Rembrandt van Rijn

    Rembrandt wordt als de grootste meester van de Hollandse kunst in de zeventiende eeuw beschouwd.Lees hier interessante feiten over zijn leven en werk.

    x
  • Plaatje Robèrt maakt
    hetklokhuis.nl
    Robèrt maakt

    Robèrt is jurylid van Heel Holland Bakt en de bekendste bakker van Nederland. Hij maakt de lekkerste taarten en broden. Janouk maakt samen met hem een koekhuisje. Hoe maak je het beste deeg, zonder klontjes? En hoe zorg je ervoor dat het huisje niet in elkaar stort? Bekijk deze aflevering van...

    x
  • Plaatje Steeldrums
    schooltv.nl
    Steeldrums

    De steeldrum was oorspronkelijk een leeg olievat en werd gebruikt als goedkoop percussie-instrument. Later ontwikkelden deze 'steelpans' zich tot speciaal bewerkte vaten. Door een systeem van uitgeklopte holtes kan er een hele reeks verschillende tonen en klanken uit gehaald worden. Meer uitleg zie je...

    x
  • Plaatje Marten Toonder
    retro.nrc.nl
    Marten Toonder

    Illustrator en schrijver Marten Toonder is vooral beroemd geworden met de verhalen van Tom Poes en Olivier B. Bommel. Hij schreef ook strips over Panda, Kappie en Koning Hollewijn. Als je meer wilt weten lees dan dit dossier uit het NRC, niet gemakkelijk maar wel uitgebreid.

    x
  • Plaatje Uilen
    schooltv.nl
    Uilen

    Overdag slapen uilen in hun schuilplaatsen: oude gebouwen, kerktorens, ruïnes, holle bomen. Maar 's nachts komen ze tot leven en jagen op hun voedsel. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het ontstaan van veren
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het ontstaan van veren

    De “veren” van Yutyrannus waren eigenlijk geen veren zoals we die kennen. Het waren dunne, holle staafjes. Waarvoor waren de veren dan? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De Verenigde Staten
    schooltv.nl
    De Verenigde Staten

    De Verenigde Staten is bekend van steden als New York oftewel The Big Apple, de vele natuurparken, de muziek en Hollywood. Het enorme land is ooit ontstaan door de komst van immigranten en is tegenwoordig één van de grootste (economische) machten in de wereld. Bekijk het filmpje van De...

    x
  • Plaatje Hoe valt een vos aan?
    schooltv.nl
    Hoe valt een vos aan?

    Vossen leven in holletjes onder de grond, waar ze zich kunnen verstoppen. Ze komen boven de grond om te jagen, bijvoorbeeld op muizen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De vos
    schooltv.nl
    De vos

    In Nationaal Park Nieuw Land wonen zo’n 40 tot 60 vossen. Ze laten zich ook overdag zien, omdat ze geen natuurlijke vijanden hebben. Pascal vindt een drol van een vos en vervolgens ook een vossenburcht, het hol waarin ze leven. Bekijk het filmpje Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wilde dieren in Nederland
    docukit.nl
    Wilde dieren in Nederland

    In Nederland leven veel wilde dieren. Het zijn grote en kleine dieren, maar allemaal kunnen ze voor zichzelf zorgen. Ze zoeken zelf hun eten en ze bouwen zelf een nest of graven een hol. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 27. Kijk in...

    x